Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Οι Λαζαρίνες της Δήμητρας Γρεβενών

 



 Την Κυριακή των Βαΐων, κάθε χρόνο, με μεγάλη ευλάβεια και χαρά γίνεται η μεταφορά της τίμιας κάρας του Αγίου Νικάνορα, από το μοναστήρι της Ζάβορδας στο χωριό Δήμητρα. Οι γυναίκες του χωριού και του πολιτιστικού συλλόγου Δήμητρας, ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές ως Λαζαρίνες, τον συνοδεύουν από την είσοδο του χωριού έως την εκκλησία. Αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία, οι Λαζαρίνες στην αυλή της εκκλησίας τραγουδάνε το τραγούδι τους στον παπά :

Ανοίξετε για λάμψετε να ‘ρθουν οι Λαζαρίνες

Με την λαμπρή την Πασχαλιά και τον καλό το λόγο.

Κέρνα μας αφέντη, κέρνα μας κι όλα καλά θα πάνε.

Καλώς μας ήρθες Λάζαρε και φέτος και του χρόνου.

Έπειτα, αφού αφήσουν τα καλάθια τους που είναι γεμάτα με λουλούδια, πιάνονται μεταξύ τους και χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων λένε και χορεύουν τα παρακάτω τοπικά τραγούδια: «Μπιίνα», «Ρωμιός και Τούρκος», «Αηδόνι», «Θερίζει ο Γιάννης», «Λάζαρε καλέμ-καλέμ» και «Βάϊα». Αφού ολοκληρωθεί το δρώμενο, συγκεντρώνονται στην πλατεία και γυρίζουν όλο το χωριό, τραγουδώντας σε ντόπιους και πόντιους κατοίκους, το τραγούδι του Λαζάρου.

Η χαρά είναι μεγάλη, όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά να τις υποδεχθούν και να τις κεράσουν αυγά, βρασμένο καλαμπόκι και γλυκά! Τα αυγά που συγκεντρώνονται μοιράζονται στην εκκλησία Άγιος Νικόλαος του χωριού, στο Μοναστήρι και στην Μητρόπολη των Γρεβενών.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτές τις γυναίκες, τόσο για το ζήλο τους όσο και για την προθυμία τους να ‘’ξυπνήσουν’’ ένα τόσο παλιό έθιμο, να μάθουν να τραγουδάνε τα τραγούδια αλλά και να συνεχίζουν να κρατάνε ζωντανό το έθιμο, όλα αυτά τα χρόνια.

Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογική διαδικασία και social media

  Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο η συζήτηση επικεντρώνονται στην εκλογική διαδικασία. Τα πρόσωπα, τα λόγια τους και τα έργα του...