Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο αγροτουρισμός στο νομό μας. Μια ιδέα που θα μπορούσε να γίνει πράξη.

 



Η ιδέα που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες και πλαισιώνει  τα ποικίλα ειδησεογραφικά sites της περιοχής  για την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, είναι και η αιτία που με ώθησε να συγγράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Αυτή η ιδέα είχε ηχήσει ξανά στα αφτιά μου την περίοδο όπου κατασκευάστηκε το φράγμα του Ιλαρίωνα . Τότε όλοι μιλούσαν για τουρισμό, εμπόριο, αθλητισμό και δραστηριότητες στη φύση, αλλά ήταν ιδέα που χάθηκε με την πάροδο του χρόνου. Τώρα το σχέδιο της Περιφέρειας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συγκεκριμένη ενέργεια.

Σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε και επιθυμούμε τα καλυτέρα για την περιοχή μας, την ανάπτυξή της, την προσέλκυση του τουρισμού, τη διαφήμιση των τοπικών προϊόντων που σφύζουν στο νομό μας αλλά από την άλλη μεριά τίποτα δεν γίνεται πραγματικότητα καθώς δεν υπάρχουν πόροι.

Το όραμα όμως που έχω εγώ για την περιοχή μου είναι μία πιο ήπια μορφή τουρισμού, πιο ποιοτικού,  του αγροτουρισμού.  Η Δυτική Μακεδονία στην πλειονότητα της αποτελείται από γεωργικά – κτηνοτροφικά κομμάτια και συγκεκριμένα ο τόπος μου, τα Γρεβενά απασχολεί και πολλούς νέους αγρότες- κτηνοτρόφους με όρεξη και ζήλο για την δουλειά τους. Έτσι με το αίσθημα του αγροτουρισμού έχει τη δυνατότητα να διαφημίσει και να προωθήσει τα τοπικά της προϊόντα που δεν είναι άλλα από τα δημητριακά, το γάλα και το κρέας.

Από την άλλη μεριά, παρατηρώντας τα πράγματα που διαδραματίζονται καθημερινά στις μεγαλουπόλεις, τα συναισθήματα άγχους και φόβου που επικρατούν αλλά και το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο επέλεξε να ζει ο άνθρωπος, ευνοούν την αναζήτηση χώρων για ανάπαυλα και ψυχαγωγία.  Επίσης η ενοποίηση της Ευρώπης διευκολύνει την μετακίνηση των τουριστών μεταξύ των χωρών μελών ενώ η διαμόρφωση προσιτών τιμών από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς συντελούν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Τα οφέλη της συγκεκριμένης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρα είναι πάρα πολλά. Η μύηση του περιηγητή στην αγροτική ζωή και στις ασχολίες, η επαφή με τα τοπικά προϊόντα , τα ήθη και έθιμα της περιοχής και τα γνήσια γνωρίσματα με τις ιδιαιτερότητές τους είναι στοιχεία που ελκύουν πολλούς ανθρώπους που έχουν ως χόμπι την εξερεύνηση της φύσης και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Μέσω λοιπόν του αγροτουρισμού ο άνθρωπος μαθαίνει να σέβεται το περιβάλλον και την παράδοση. Έτσι ο ποιοτικός αυτός τουρισμός αποτελεί μία σύνθετη εμπειρία, αφού ο επισκέπτης συνδυάζει την αναψυχή με την ενημέρωση.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο αγροτουρισμός έχει τη δυνατότητα να ανθίσει στην περιοχή μας και μαζί του να ανθίσει η οικονομία αλλά και να αντιμετωπιστει η ανεργία. Η νέοι να αντικρίσουν ένα διαφορετικό μέλλον ενώ οι πνευματικοί ορίζοντες θα διευρυνθούν και το βιοτικό επίπεδο θα αναβαθμιστεί. Αυτό που μένει όμως να κάνουμε είναι να το πιστέψουμε και να το υποστηρίξουμε εμείς. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να οδηγηθεί ο τόπος μας σε μία άλλη εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογική διαδικασία και social media

  Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο η συζήτηση επικεντρώνονται στην εκλογική διαδικασία. Τα πρόσωπα, τα λόγια τους και τα έργα του...