Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Η πνευματική πανσπερμία που επικρατεί σήμερα στα σχολεία




Η άφιξη των προσφύγων στην χώρα μας, το τελευταίο διάστημα και η ενσωμάτωση τους στα σχολεία έχουν οδηγήσει σε μία πνευματική πανσπερμία. Τα ελληνόπουλα καθημερινά αλληλεπιδρούν με διαφορετικά έθνη και φυλές, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμα, διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αναβαθμίζοντας το μορφωτικό τους επίπεδο. Η τόσο όμως συχνή επαφή, μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση κοινού τρόπου ζωής και συμπεριφοράς, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χαρακτηρίζονται από απερισκεψία και ενθουσιασμό.
Συγκεκριμένα, η χρήση της αγγλικής μόνο γλώσσας, μπορεί να επιφέρει την απεμπόληση της πολιτιστικής παράδοσης κάθε χώρας. Ένας λαός που απομακρύνεται από την πολιτιστική του κληρονομιά, δηλαδή δεν προβάλλει τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία και τις αξίες της χώρας του, αυτά με την πάροδο του χρόνου τείνουν να εξαφανιστούν. Όπως επίσης, και η γλώσσα, αφού αντικαθίσταται από την αγγλική,  έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες λέξεις, καθώς το λεξιλόγιό του πλέον έχει φτωχύνει, να υιοθετεί ξενικές, να εμφανίζει προβλήματα ορθογραφίας και συντακτικού και συχνά να χρησιμοποιεί λέξεις με αγγλικούς χαρακτήρες (Greeklish). Επομένως, το « ξερίζωμα» της γλώσσας επιφέρει το «ξερίζωμα» του πολιτισμού.
Ένα άλλο πρόβλημα που ανακύπτει, από την καθημερινή επαφή είναι η επικράτηση κοινών τρόπων διασκέδασης, κοινών διατροφικών συνηθειών και κοινής μόδας όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση. Τα παιδιά ενθουσιάζονται βλέποντας κάτι το διαφορετικό, θέλουν να το δοκιμάσουν και πολλές φορές , το ενστερνίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του “tilaka το σημάδι δηλαδή που έχουν οι Ινδές στο μέτωπό τους. Πολλά κορίτσια μη γνωρίζοντας τι σημαίνει το υιοθετούν νομίζοντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα παρόμοιο στυλ.  Αναμφίβολα λοιπόν, η επικράτηση κοινής πολιτισμικής κουλτούρας , δημιουργεί ένα ομοιόμορφο πολιτιστικό πρότυπο, μια πλανητική ομοιομορφία.
Βιώνοντας λοιπόν σε μία τέτοια εποχή, που η άφιξη των προσφύγων όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και μεγαλύτερη, θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, ώστε τα παιδιά μας αλλά ακόμη και οι μεγαλύτεροι  να μην επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις ξενικές συνήθειες και συμπεριφορές.  Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε ο λαός έχει την δική του ιδιοσυγκρασία και ιδιοσυστασία, οι φορείς αγωγής θα πρέπει να καλλιεργήσουν τα παιδιά και να τα μυήσουν στην πολιτισμική κληρονομιά ώστε να την εκτιμήσουν και να μην προβούν στην αλλοίωση της ταυτότητάς τους και οι γονείς, με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι δεκτικοί στη σύναψη φιλικών σχέσεων με τους αλλοεθνής, εξαλείφοντας έτσι φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.  
Απαλλαγμένοι λοιπόν από στερεότυπα και εμφορούμενοι από γνώσεις για τον πολιτισμό μας, μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά , χωρίς φόβους, προβάλλοντας ένα κλίμα που επικρατεί ειρήνη. Ας μη ξεχνάμε, ότι πολλοί από τους προγόνους μας μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες, άλλα ακόμη και σήμερα πολλοί νέοι  εγκαταλείπουν την χώρα τους και φεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο.

Της Σταματίας Γκαραλιάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογική διαδικασία και social media

  Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο η συζήτηση επικεντρώνονται στην εκλογική διαδικασία. Τα πρόσωπα, τα λόγια τους και τα έργα του...